gibanica

Gibanica

Gibanica koju obožava moj muž a i svi koji su je isprobali traže parče više. Volim da je napravim da bude bogata, puna fila. Ovu gužvaru volim zato što nije previše masna nije ni suva, već taman kako treba. Gibanica je deo naše tradicije i nema kuće u kojoj se barem jednom mesečno ne priprema, mnogima omiljena pita.

Naziv vuče od reči gibati. Najveća gibanica je napravljena u Mionici pre dvanaest godina i tome su prisustvovali i zvaničnici Ginisove knjige rekorda.
Wikipedija

● SASTOJCI ●
1 pakovanje gotovih kora
450 gr sira
1 dcl mleka
80 ml ulja
3 jajeta
1 i po kašičica praška za pecivo
Kisela voda i malo ulja za prskanje kora
i za preliv 1 jaje, malo mleka i malo ulja
susam za posipanje

Izmrvite sir u činiji, dodajte jaja, posolite po ukusu. Dodajte prašak za pecivo, ujednačite smesu. Sipajte mleko i ulje i promešajte. U šolju sipajte malo kisele vode i dodajte joj ulje. Na dno podmazanog pleha stavite jednu koru tako da ivice prelaze preko ivica pleha. Poprskajte vodom sa uljem, pa postavite i drugu, poprečno, opet da ivice vire preko pleha. Sačuvajte dve kore za prekrivanje. Sada jednu po jednu koru umačite u fil, pa zgužvanu pakujte u pleh, jednu uz drugu.Nemojte previše pritiskati kore kako bi gibanica bila vazdušasta. Kad poređate jedan red, ređajte drugi dokle god ne potrošite sav materijal. Preostale dve ili tri kore upotrebite da prekrijete gibanicu odozgo. Za preliv, umutite jaje, malo mleka i ulja pa prelijte preko gibanice pa je pospite susamom i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 200 C stepeni. Pogledajte ceo postupak izrade u video receptu.

Sviđa vam se? Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podelite se prijateljima.

Zapratite me na instagramu

@uradisamaideje